Kasenian Calung Dayeuhluhur Leungit!

Kesenian Calung Dayeuhluhur "Barayaa.. simkuring kamari waas ningali calung di cianjurr.. sok inget baheula aya nu hajat nanggap calung atawa wayang goleh dog-dog, ronggeng...kunaon ayeuna jarang eleh ku dangdut...sok emutan kangen teu ngemutan baheula urang nonton calung di nu hajat,, aya group calung panulisa, group calung cirateun,wayang golek dayeuluhur

saya pernah ngahadiran temen hajatan nanggap dangdut meni lierrr kana sirah nguping musik..anu mabok dimana2..anu jualan minuman keras balatak, garelut, tawuran.. coba mun calung atanapi golek...edun bari ngopi jeung udud..abdi lain panatik sy oge resep kana dangdut osok joged,, tp calung ulah dilengitkeun.. mun hajat ,nyundatan,ngawinken poma nganggap calung nya, ken wae di sebut norak oge.. tp urang cinta budaya.. abdi bahela tukang joget mabok,gelut di sindanglangu, tp ayeuna era..sono hayang ningali calung di nu hajatan bari ngadahar kupat tahu". ( Di candak tina Diskusi DOF anu dipaparkeun ku kang Hanum)

Tah...ari Kata Calung, ceuk Kamus Umum Basa Sunda, artinateh “tatabeuhan tina awi guluntungan, aya nu siga gambang, aya nu ditiir sarta ditakolannana bari dijingjing”. Tah ku kituna, sairing perkembangan zaman, kasenian calung mulai kageser ku kasenian Pongdut. Tah di Kacamatan Dayeuhluhur, anu utamana di desa panulisan sekitar tahun 1995, aya hiji kasenian calung anu dipimpin ku Bapak. Pentil. 

Kasenian calung ieu biasa manggung di acara hajatan atawa acara-acara lianna. Ngan ayeunamah geus tinggal beja hungkul,duka pedah kageser kasenian lain, duka kurangna publikasi atawa euweuh panerusna. Padahal...kasenian calung teh mangrupa ciri khas kasenian urang sunda. Kasenian calung oge...biasanamah sok dibarengan ku bobodoran jeung nyanyian. 


Ceuk beja....kasenian calung di dayeuhluhur tinggal hiji, anu masih keneh eksis, nyaeta kasenian calung anu aya di desa Hanum. Eta gambar mangrupakeun pentas seni calung ti Desa Hanum Kec. Dayeuhluhur Kab. Cilacap pas acara Jateng Fair 2011 bulan juni kamari di Semarang. Mudah-mudahan wae ieu kasenian sing bisa terus aya, pikeun terus ngalestarikeun budaya sunda anu mulai leungit. (cak)
Kasenian Calung Dayeuhluhur Leungit! Kasenian Calung Dayeuhluhur Leungit! Reviewed by Urang Kampung on 18.26 Rating: 5